Varning för hemdatorer!
Varning för hemdatorer! (Övrigt, 1985)
Varning för hemdatorer!

1985 varnade Sveriges Television för hemdatorerna. På den tiden ansåg SVT att marknadsskepsis var en del av uppdraget, och programledaren för Dokument Utifrån gjorde ett utmärkt jobb.

"Sen finns det då ett avsnitt om hemdatorer som jag personligen är något lite mera skeptisk emot. Eh, det talas i programmet om att vi allihopa kommer sitta hemma då och beställa biobiljetter och sådana saker. Jag tvivlar på, eh, själv har jag haft dator hemma i snart fyra år och jag hittar ingen som helst privat användning av den. Det är faktiskt så att telefonnummer hittar man enklast i telefonkataloger. Kakrecept hittar man enklast i bakböcker, och matrecept lämpligen i kokböcker. Boken är ett sällsynt bra sätt att förvara stora mängder information i. Det är också så att eh eh de här så kallade hemdatorerna, vad man nu egentligen menar med dem, men om man menar det som eh de é vanligast me... eh sådana här hemdatorer, nämligen att man kör dem på sin egen hemma-tv, så har jag ett bra förslag till alla som funderar på att skaffa sig något sådant. Sätt er tre kvällar i rad, på 40 centimeters avstånd från er färg-tv hemma, och så tittar ni igenom Rapport, kväll efter kväll, tre kvällar i rad. Om ni fortfarande vill ha en hemdator, så köp för all del en, men jag tror inte att ni kommer ha någon vidare användning av den, annat än i ett avseende, och det är om ni vill lära er programmera, så går det alldeles utmärkt att göra det också på en liten hemdator."

Det är alltså inte datorer i sig som är dåliga, utan exploateringen av nya marknader.

Varning för hemdatorer!

"Det här är dataspecialisten Tony Sabatini på väg till arbetet. Tony är 30 år och dollarmiljonär. I det här facket verkar det nästan höra till God TonTM att vara det."

Idag är SVT betydligt mer professionella när de förhåller sig till höger-vänster-politik, tack och lov. Se hela programmet här nedan, mycket nöje!

Etiketter: Persondator, Hemdator, VIC-20, Commodore 64