Tillbaka till framtiden
Tillbaka till framtiden (Film, 1985)
Tillbaka till framtiden

Tillbaka till framtiden är en av 1980-talets riktigt stora filmer. Precis som i Blade Runner så handlar det om science fiction, men även om Blade Runner då skapade ett djupare avtryck i den kontemporära populärkulturen, så är Tillbaka till framtiden nästan ännu mer närvarande i dagens populärkultur.

Filmens inledning talar direkt till hjärtat på mig som ung när jag sitter i en mörk biograf och ser hur Marty (Michael J. Fox) olovandes jackar in sin elgitarr i en enorm förstärkare.

Tillbaka till framtiden

Den scenen, hur dramatisk den än må vara, syftar till att etablera Marty som en cool kille, som råkar vara vän med en disträ vetenskapsman (Emmet, spelad av Christopher Lloyd).

Tillbaka till framtiden

Berättelsen handlar i korthet om Marty som av misstag skickas tillbaka trettio år i tiden, från 1985 till 1955. Och väl där måste han efter de omständigheter som uppstår, rädda sig själv genom att säkerställa att hans föräldrar faktiskt blir förälskade och skaffar barn!

Tillbaka till framtiden

Det finns massor av recensioner och analyser av filmen på nätet, och den fick två sevärda uppföljare. Den som ser filmen kan hålla ögonen öppna efter dolda budskap, referenser och fyndigheter, för av dessa finns det mycket gott om. Denna film visar tydligare än någon annan, varför dagens gamlingar älskar 80-talet. Här är trailern, mycket nöje!

Etiketter: Äventyr, Science fiction, Michael J. Fox, Christopher Lloyd