Robocop
Robocop (Film, 1987)
Robocop

Robocop är en fantastisk film som utspelar sig i samma anda som War games (1983), där artificiell intelligens är ett hot, fast med en helt annan infallsvinkel. I Detroit skenar brottsligheten och ett kommersiellt storföretag försöker sälja lag och ordning till staten. Inom bolaget kämpar snabba vinster (Jones - Ronny Cox från bl.a. Snuten i Hollywood) mot etiskt polisarbete (Morton - Miguel Ferrer som tillsammans med Ray Wise har setts i Twin Peaks).

Filmens hjälte är Murphy (Peter Weller) som ganska tidigt i filmen blir dödad av maffian.

Robocop

Jag gissar att filmen spelades in på den tiden man fortfarande trodde att framtiden bar könsneutrala omklädningsrum i sitt sköte.

Robocop

Men väl mördad av maffian passar Team Morgon på att bygga om honom till en brottsbekämpande robot.

Robocop

Berättelsen därefter är en fantastisk resa vars bild- och ljudspråk närmast påminner om Terminator 2. Vi får uppleva hur Robocop (tidigare Murphy) både framgångsrikt söker upp maffian och hämnas, med en hel dos av existentiella problem under resan.

Robocop

Filmen Robocop kommer garanterat att tillfredsställa både den som är intresserad av action och den som vill fundera över filosofiska dilemman. En fullträff från regissören Paul Verhoeven som gett oss många andra mångbottnade filmer.

Nancy Allen, som spelar Murphys partner har vi bl.a. sett som elak tonåring i Carrie. Här är trailern:

Etiketter: Action, Twin Peaks, War Games, Carrie, Paul Verhoeven, Nancy Allen