Pac-Man
Pac-Man (Övrigt, 1980)
Pac-Man

Arkadspelet Pac-Man har funnits tillgängligt att spela för en krona sedan 1980. Spelet var en enorm succé och är än idag lika ihågkommen som t.ex. Space Invaders, Pong och Astroids.

Pac-Man

Bild från homeleisuredirect.com

Spelaren föreställer en cirkel med en tuggande mun. För att klara en bana måste man besöka varje plats i en labyrint, och i labyrinten finns prickar som markera vad som är eller inte är besökt. Pac-Man äter prickarna, och när han ätit alla prickar har man klarat banan.

Pac-Man

Man dör om man blir fångad av ett spöke. Men om Pac-Man äter en speciell prick, av vilka det finns fyra per bana, kan Pac-Man istället skada spökena. När alla platser i labyrinten är besökta, är alla prickar uppätna, och när alla prickar är uppätna, når man nästa bana. Detta tar sig uttryck i att spökena rör sig lite snabbare och att de är sårbara under en kortare tid efter att en speciell prick är uppäten.

Pac-Man

Bild från BBC.

Den mest kända uppföljaren heter Ms. Pac-Man som bjöd på olika labyrinter för olika nivåer.

Pac-Man

Spökenas intelligens, och mycket mer, beskrivs i dokumentet The Pac-Man Dossier. Pac-Man är portat från arkad till bl.a. Atari 2600, VIC-20, C64, Apple II, MSX och NES. Mycket nöje!

Etiketter: Datorspel, Arkadspel, Videospel, VIC-20, C64, Apple, Space Invaders, Pong, Astroids, Atari 2600, MSX, NES