Om datorer är för alla...
Om datorer är för alla... (Övrigt, N/A) |
Lågprisdatorn VIC-20 var en stor succe för Commodore. Genom aggressiv marknadsföring lyckades man sälja en miljon enheter genom att i reklamen trycka på två saker: VIC-20 kan användas för både nytta och nöje. VIC-20 kostar inte speciellt mycket – 300 dollar eller ungefär 2000 kr.
Men det var uppföljaren som verkligen tog hem priset. Commodore 64 (C64) var en perfekt kombination av pris och prestanda.
Och trots att den såldes till överpris i Sverige (betydligt mer än motsvarande 600 dollar) och trots att Sinclair hade lågprisdatorer tillgängliga i sitt sortiment, blev maskinen en stor succé över hela Europa. Man sålde åtminstone 10 gånger fler C64 än VIC-20. I Sverige marknadsfördes C64 som Vic-64 för att spela an på framgången med VIC-20.
För det var minsann inte bara VIC-20 som var nytta och nöje i ett. Nej, detta påstods vara den starka sidan även hos C64. Men det som i själva verket är orsaken bakom att en dator som introducerades på marknaden 1982, och som togs ur produktion 1994, fortfarande är intressant, är inte bara att den är så välspridd, utan också att det går att kräma ur så mycket mer ur maskinen än vad man från början visste var möjligt.
Det mesta som produceras till C64 idag är gratis. Sidan c64.com brukar publicera nerladdningslänkar till nya produktioner, som t.ex. Donkey Kong Jr.
Det går även att köpa nytillverkad kompatibel hårdvara.
Commodore lade ner sitt arbete med uppföljaren till C64 – C65 – eftersom deras Amiga var så pass framgångsrik. Men till hösten kan kanske köpa en open source-variant av C65 – Mega65.