Highlander
Highlander (Film, 1986)
Highlander

Highlander (1986) ser inte speciellt bra ut på papper, det medger jag. Den utspelar sig i en värld där vissa är odödliga, såvida de inte förlorar huvudet. Och om de förlorar huvudet på grund av att en annan odödlig hugger av det, får gärningsmannen kraft av sitt offer. Till slut kan det bara finnas en kvar, och han får "priset".

Highlander

I filmens inledning lär vi känna Connor MacLeod som spelas av Christopher Lambert. Han har hängt med från medeltidens Skottland och går i filmens nutid under den stulna pseudonymen Russell Edwin Nash i New York.

Highlander

Dels får se hur Russells förflutna hinner ifatt honom i New York, och dels får vi uppleva tiden i Skottland, där han lärs upp av Juan Sanchez Villa-Lobos Ramirez (Sean Connery). Som sagt, det ser inte speciellt bra ut på papper, men filmen är helt fantastisk! En av 80-talets riktiga höjdare, med både uppföljare och spinn-offs än idag. Det bör dock nämnas att uppföljarna till Highlander (även de med Lambert i huvudrollen) är riktiga kalkonfilmer.

Highlander

Här är trailern:

Soundtracket till filmen kommer från inga mindre än rockgruppen Queen, och de flesta låtar från deras skiva A Kind of Magic hörs i andra versioner i filmen. I videon till signaturmelodin medverkar faktiskt Christopher Lambert själv!

Låten Princes of the Universe är skriven av Freddie Mercury, och för tankarna till hur Queen lät i början av sin karriär.

Highlander blev även ett tråkigt datorspel till Commodore 64 och Sinclair Spectrum och Amstrad CPC, men Commodore 64-versionen har ett fantastiskt soundtrack av Martin Galway - en cover på Queens A Kind of Magic.

Uppföljaren till denna, Highlander II, har recenserats i Flimmer Duo.

Etiketter: Christopher Lambert, Sean Connery, Queen, Commodore 64, Highlander, Freddie Mercury

Highlander Highlander Fractal Universe: Rhizomes Of Insanity Queen: A kind of magic 1986 (2011/Rem)