Grottbjörnens folk
Grottbjörnens folk (Film, 1986)
Grottbjörnens folk

Berättelsen om Grottbjörnens folk bygger på en fantastisk bok av Jean M. Auel. Filmen är också bra men jag uppfattar den som ett kort sammandrag på ett annars episkt äventyr, och jag inbillar mig att du måste ha läst boken för att förstå vad som egentligen händer. Och om du läst boken, så måste du bortse från några kronologiska justeringar och ganska många förenklingar.

Grottbjörnens folk

Vi får följa en grupp neandertalare på jakt efter en ny grotta att ta som bostad. På vägen passerar gruppen en övergiven kromanjonflicka, Ayla. Medicinkvinnan Iza lyckas övertala klanledaren att hon är värd att rädda.

Grottbjörnens folk

Ayla (spelas som vuxen av Daryl Hannah) är en stor tillgång för klanen, men hon har väldiga svårigheter att passa in i de förväntningar som ställs på henne, främst från klanens mest konservativa medlemmar. Inte minst hade Ayla en förmåga att lära sig svåra saker, som t.ex. att hantera vapen, vilket är strängt förbjudet för kvinnor.

Grottbjörnens folk

Klanens nervositet handlar om det återkommande klanmötet, där andra neandertalare från andra klaner kommer upptäcka att denna klan har inte bara tagit sig an en kromanjonflicka, utan även gjort henne till medicinkvinna.

Grottbjörnens folk

Läs boken först! Här är trailern:

Etiketter: Äventyr, Daryl Hannah