Pac-Man
Pac-Man (Övrigt, 1980)
Pac-Man

Arkadspelet Pac-Man har funnits tillgängligt att spela för en krona sedan 1980. Spelet var en enorm succé och är än idag lika ihågkommen som t.ex. Space Invaders, Pong och Astroids.

Bild från homeleisuredirect.com

Spelaren föreställer en cirkel med en tuggande mun. För att klara en bana måste man besöka varje plats i en labyrint, och i labyrinten finns prickar som markera vad som är eller inte är besökt. Pac-Man äter prickarna, och när han ätit alla prickar har man klarat banan.

Pac-Man

Man dör om man blir fångad av ett spöke. Men om Pac-Man äter en speciell prick, av vilka det finns fyra per bana, kan Pac-Man istället skada spökena. När alla platser i labyrinten är besökta, är alla prickar uppätna, och när alla prickar är uppätna, når man nästa bana. Detta tar sig uttryck i att spökena rör sig lite snabbare och att de är sårbara under en kortare tid efter att en speciell prick är uppäten.

Bild från BBC.

Den mest kända uppföljaren heter Ms. Pac-Man som bjöd på olika labyrinter för olika nivåer.

Pac-Man

Spökenas intelligens, och mycket mer, beskrivs i dokumentet The Pac-Man Dossier. Pac-Man är portat från arkad till bl.a. Atari 2600, VIC-20, C64, Apple II, MSX och NES. Mycket nöje!

Etiketter: Datorspel, Arkadspel, Videospel, Space Invaders, Pong, Astroids, Atari 2600, VIC-20, C64, Apple II, MSX, NES